Hop, de velo op

#GoWithTheVelo

19 juni 2018
Hop, de velo op

Geen zomerstop voor Katrien

Of ik kopvrouw wilde worden van de nieuwe campagne voor Woensdag Fietsdag? Daar moest ik niet over twijfelen: het thema paste immers helemaal in onze bredere organisatiefocus op een gezonde levensstijl en bij het imago van Brugge als dé fietsstad van Vlaanderen. Een paar brainstormsessies en een actieplan later, was Concertgebouw Brugge helemaal klaar voor de fiets. En ik? Ik zou van één keer per week op de fiets naar drie keer gaan. Hop, de velo op!

Van leenfiets tot fietsfiche

Concertgebouw biedt leenfietsen aan voor werknemers en artiesten. Douchen kan in de loges. Onze collega’s waren al langer grote fietsfans: twee derde fietst naar het werk. Velen sprongen dan ook spontaan op de kar, supporterden voor fietsende collega’s en gebruikten het campagnemateriaal om het fietsgedacht uit te dragen. Fervente fietsers werden in the picture gezet met fietsfiches met daarop hun unieke fiets, favoriete route en tips; fietservaringen werden uitgewisseld, er werd geFietsQuizd (en gewonnen) en vooral veel getrapt.

Veel promo voor de velo

Om de fiets ook op grote schaal te promoten, zetten we onze sociale media in waar we konden. Op uitnodigingen en promotiemateriaal moedigden we het publiek aan om met de fiets te komen. We hebben ook extra fietsenstallingen voorzien en zoveel mogelijk partners gesensibiliseerd … En we merken dat het heeft gewerkt: de leenfietsen zijn voortdurend in roulatie, de fietsenstallingen worden gebruikt, verwoede autogebruikers nemen ook al eens de fiets en we horen veel positieve geluiden.

En actie!

Ook ikzelf moest in actie komen. Daar ging ik dan, meermaals per week de fiets op. Van één naar drie tot zelfs vier keer per week op het zadel, fietste ik mijn eigen doel voorbij. Ik sta zelf versteld van het effect. Waar vroeger de auto een automatisme was, is dat nu de fiets geworden. “Waarom de auto nemen, als het ook met de fiets kan?”, is zowat mijn lijfspreuk geworden. Ik doe ook vaker boodschappen met de fiets en heb de schitterende fietsinfrastructuur van mijn stad nog meer leren waarderen.

Groot fietsfeest en meer …

Ik blijf fietsen, dat staat vast. Ook Concertgebouw Brugge gaat fietsen blijven aanmoedigen en duurzaam verankeren in het beleid. Na het zomerseizoen wordt de fietsvergoeding ingevoerd. En we gaan een eigen bakfiets kopen om materiaal én promotie te voeren: voor onze organisatie, maar ook voor de fiets. Fietsen is fantastisch. Om dat te vieren, organiseren we op 20 juni een groot fietsfeest. Alle fietsers verzamelen om 10u30 op het Stationsplein in Brugge en gaan vandaaruit in peloton naar het Concertgebouw, feestelijk begeleid door een muziekfanfare natuurlijk. Bij aankomst is er tijd voor een praatje en een gezond drankje. Je kan er ook gratis je fiets laten herstellen. Fiets je mee? Iedereen welkom! Alle info vind je op woensdagfietsdag.be.

 

Go With The Velo!