Muzikanten op de fiets

#GoWithTheVelo

11 juni 2018

Trappende cello's en klarinetten in fietszakken. Er zit duidelijk muziek in de fiets.

Muzikanten op de fiets

"Een beetje beweging wakkert de creativiteit aan en ook kunst is topsport … En zo komt het dat zelfs de grootste maestro graag de fiets neemt."

Ook muzikanten kiezen de fiets   

Als internationaal huis voor muziek- en podiumkunsten ontvangt het Concertgebouw Brugge jaarlijks zo’n drieduizend artiesten. Zowel uit eigen land, als van over de hele wereld strijken jonge talenten, gevestigde waarden, dansers, muzikanten, dirigenten, choreografen en solisten hier een periode neer om het beste van zichzelf te geven. Een beetje beweging wakkert de creativiteit aan en ook kunst is topsport … En zo komt het dat zelfs de grootste maestro graag de fiets neemt. 

Leenfietsen voor de huisartiesten

Onze vier leenfietsen vliegen elke dag als zoete broodjes de deur uit en ook van huurfietsen wordt dankbaar gebruik gemaakt. Zo fietsten de dansers van onze huisartiest ECCE vorig jaar dagelijks naar de Sint-Walburgakerk voor de repetities en de voorstelling van de première van hun nieuwste dansproductie ‘Mer’. De musici van ons huisorkest Anima Eterna Brugge leggen dan weer een drukgebruikte pendelroute in tussen hun tijdelijke thuis in de artiestenresidentie, de kantoren van het orkest in de mooie Ezelpoort en het Concertgebouw in Brugge.   

Ook de Brompton mag mee

De zangers van het Collegium Vocale die elk jaar Brugge aandoen voor het Bachfestival in januari,  nemen ook in de koudste maand van het jaar zonder verpinken de fiets. Dirigent Philippe Herreweghe, die professioneel heel de wereld rondreist, komt hier elk jaar aangereden op zijn eigen elektrische fiets. Minder stress en meer te zien dan in de taxi … Ook onze seizoenscomponist Annelies Van Parys is een verwoed fietsster. Waar zij gaat, gaat haar Brompton met haar mee. 

Fietsende cello

Er zit duidelijk muziek in de fiets. Woon-werkfietsverkeer is zeker niet alleen voor kantoorjobs weggelegd. Zelfs internationaal wordt er geWoensdagFietsdagd. Alleen is het soms even zoeken naar de juiste bagadedragers. Een klarinet kan misschien nog in de fietszak en een dwarsfluit in de mand, maar hoe zit het met een cello of trombone? Ook daar bedenken onze kunstenaars creatieve oplossingen voor. Al is het soms twee keer kijken naar die trappende cello. 

Groetjes en go with the velo! 

Katrien Van Eeckhoutte
(Algemeen Directeur Concertgebouw Brugge)