Joni kiest elektrisch

#GoWithTheVelo

11 juni 2018

Moet je ver of bergop? Ga dan voor de elektrische fiets. Met Joni's tips en tricks kies je meteen de juiste.

Joni kiest elektrisch

"Omwille van het comfort, kies ik opnieuw voor een elektrische fiets.  Ik vind het heerlijk om niet afhankelijk te zijn van weersomstandigheden zoals stevige wind, en ook met mijn zoontje achterop in het fietsstoeltje geraak ik snel gestart aan verkeerslichten en geraak ik vlot alle heuvels op.  "

.

Elektrische leasefiets? Een testrit is heel belangrijk

Sinds kort krijgen we bij VAB de kans om een fiets te leasen. Sinds het project begin april gelanceerd werd, zijn er al meer dan 20 VAB-personeelsleden die een offerte hebben laten maken. Afgelopen weekend was het mijn beurt. Mijn huidige elektrische fiets is meer dan 8 jaar oud, en de batterij laat het al eens afweten. 

Onderhoud

Om mijn fiets te bestellen, kan ik terecht bij de lokale fietsdealer die KBC-Lease aanbiedt. De fietsdealer bevindt zich op nog geen 400 meter van mijn huis, wat super is. Want ook een goede service na verkoop en vooral het onderhoud is bij een elektrische fiets nog belangrijker dan bij een gewone fiets. 

Aanbod

Eerst zocht ik op het internet al wat informatie op over de mogelijkheden. Het aanbod is namelijk heel groot. Er zijn al meteen enkele dingen die ik daaruit kan concluderen:

 • De meeste kwalitatieve e-bikes beschikken over een middenmotor, wat ook de beste keuze is naar stabiliteit en rijervaring toe. 
 • De meeste elektrische fietsen zijn ook verkrijgbaar met verschillende accu’s, waarbij telkens het vermogen (en dus ook de actieradius) verschillen.
 • De technologie staat niet stil: er zijn heel wat verschillende schakelsystemen en soorten motoren waaruit je kan kiezen, maar ook verschillende soorten remsystemen en zelfs fietsen met riemaandrijving in plaats van een ketting.

De keuze zal niet eenvoudig worden, met andere woorden.☺ Een testrit zal soelaas moeten brengen.

Rijcomfort iets subjectief

Ik krijg bij aankomst in de fietsenwinkel meteen een zeer uitgebreide uitleg en kan aan de hand van mijn noden al enkele fietsen schrappen. Ik maak een testrit met drie verschillende modellen en al snel weet ik welke fiets aangenaam aanvoelt en welke minder. Ikzelf ben helemaal weg van het “NuVinci” traploos schakelsysteem, waar je zoals aan een gashendel gewoon aan kan draaien, zonder stapjes te doorlopen. “Mijn vrouw vindt het maar niets”, zegt de fietshandelaar. Ook de verschillen tussen de Bosch- en Shimanomotor zijn pas na een testrit echt duidelijk voelbaar, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de iets sportievere Shimano. Ik zou dus echt iedereen aanraden om zéker een testrit te maken, want iedereen heeft immers andere eisen voor een (elektrische) fiets en rijcomfort is zoals gebleken iets heel subjectief. 

Waar moet je op letten als je een testrit maakt?

Batterij:

 • Kan de batterij mee op de langste route die je wil afleggen met de elektrische fiets? 
 • Ook het soort gebruik van de fiets is belangrijk: gebruik je de fiets functionele (woon-werkverplaatsingen), dan is de capaciteit van de batterij belangrijker omdat ook bij koude de capaciteit afneemt. 
 • Is de stabiliteit van de fiets goed, ook in bochten? 
 • Is het mogelijk om fietstassen te installeren?
 • Kan je de batterij er gemakkelijk uithalen en opladen?

Bedieningspaneel:

 • Zijn de knoppen gemakkelijk te gebruiken, ook met handschoenen? 
 • Kan je het scherm goed aflezen? 
 • Kan je de fiets bedienen zonder je handen van het stuur te halen? 

Gewicht:

 • Kan je gemakkelijk fietsen zonder elektrische ondersteuning? 
 • Kan je de fiets zonder problemen optillen? 

Go with the velo!

Joni Junes,
Woordvoerder VAB