Zegerit van de fiets

#GoWithTheVelo

19 juni 2018
Zegerit van de fiets

"Woensdag Fietsdag is broodnodig en meer dan geslaagd. Voor mij is er maar één middel tegen de files en dat is de fiets." 

Hans blijft kiezen voor de velo

Mijn laatste blog als ambassadeur voor Woensdag Fietsdag. Tijd om de balans op te maken. Over de campagne zelf kan ik kort zijn: die is broodnodig en meer dan geslaagd. Voor mij is er maar één middel tegen de files en dat is de fiets. Hierbij dan ook een welverdiende pluim voor initiatiefnemers KBC, Cera en Mobiel 21. Volgens mijn neef die er werkt, beschikken de KBC-kantoren over uitstekende fietsaccomodaties. Het blijft dus zeker niet alleen bij praten: they bike the talk. Ook bij Studio 100 slaan we resoluut de fietsweg in: begin dit jaar hebben we de fietsvergoeding ingevoerd en onze nieuwe bijgebouwen worden uitgerust met kleedkamers en douches.

Iedereen kan fietsen

Woensdag Fietsdag bracht duidelijk een discussie op gang. De blogs konden rekenen op een schare volgers en ook in andere media werd het thema opgepikt. Onlangs volgde een journalist me voor een reportage een dag op de fiets. Hij was verbaasd dat iemand als ik de fiets naar het werkt neemt. Dat hoor ik wel vaker. Dankzij mijn ambassadeurschap voor Woensdag Fietsdag hoop ik dat vooroordeel hierbij voorgoed de wereld uit te fietsen. Want echt: iedereen kan naar het werk fietsen.

Altijd een mooie weg

Ook bij de Studio 100-werknemers heeft Woensdag Fietsdag iets in beweging gebracht. Er werd duchtig gediscussieerd, voor- en nadelen werden afgewogen, tegenargumenten gecounterd en eerste fietsritten voorzichtig aangevat. Tot mijn verbazing bleek Sofie, die op enkele honderden meters van het werk woont, elke dag met de auto te komen. Nu neemt ze regelmatig de fiets. Wouter, die nooit met de fiets kwam omdat hij de drukke A12 niet op wou, koos een langere, maar mooiere weg en is nu sneller op kantoor dan voordien.

Elke reden goed voor de fiets

Mobiliteit is één zaak, maar er zijn zoveel redenen om over te schakelen op twee wielen. Als iedereen trapt, trappen we ook onze fondsen voor de gezondheidszorg vooruit. Niets zo goed voor hart en bloedvaten dan regelmatig een ritje op de fiets. Bovendien zou de economie een stevige boost krijgen. Files zijn een kostelijke zaak, ook voor ons: als iemand een uur te laat komt voor een filmopname, staat er een 30-koppige crew met de vingers te draaien.

Fietsen op de rode loper

Ik ben altijd overtuigd geweest van de voordelen van de velo. Zolang ik kan, blijf ik trappen. Het hele jaar door. Ik kan niet zonder. De fiets houdt mijn geest in cadans. Ook steeds meer Vlamingen hebben de fiets ontdekt. Hopelijk volgt de infrastructuur nu ook. Laten we fietspaden uitrollen als rode lopers, met vier vakken en een strook voor elektrische fietsen. Uit respect voor al die inspanning en om fietsers te onthalen als de vedetten die ze zijn. Zit er tenslotte niet een kleine Eddy Merckx in ieder van ons?

 

Go With The Velo!